HTML

Igényes Pop

Több éves elfojtás után érlelődött meg bennem a vágy, hogy jó lenne már végre különböző dalszövegeket nagyképűen a sárban meghurcolni. Ezt most itt kiélem.

Friss topikok

  • SFinsider: Kösz az ajánlást! :) Amúgy szerintem pont arról szól a dal, hogy tartsunk meg valamit a gyermeki ... (2011.02.02. 13:55) A Hold Pannóniából
  • Igényes Pop: @Tomasz_a_gozmozdony: Kérlek, "hozd át" nekünk akkor! (2011.01.25. 13:46) Ákos benéz

HTML

Linkblog

De mi is az az igényes pop?

2010.08.27. 14:38 Igényes Pop

Felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Igényes Pop a blog címe. Ezt igyekszem most röviden körüljárni, hogy belelássatok a fejembe.

A szavak jelentése közismert: a pop a popzene, a popzene pedig a populáris, azaz népszerű zene rövidítése. Olyan zenéről van szó tehát, amit régen a suszterinasok fütyültek, ma viszont inkább a kereskedelmi rádiók és tévék sugároznak. Főleg, hogy a suszterinasok korában nem volt még rádió vagy tévé, mostanában meg suszterinasból van inkább hiány. Egyes vélemények szerint a maga korában Mozart is popzene volt, később a Beatles, még később szinte mindenki. Az igényes szó pedig az igényes szónak az egyáltalán nem rövidített változata, ami nagyjából annyit tesz, hogy műgonddal, hozzáértéssel, odafigyeléssel elkészített.

Magát a kifejezést általában kétféle megközelítésben hallottam. Az egyik a kevésbé közönség- vagy rádióbarát zenét játszó képzett, elhivatott zenészek kísérletei a népszerű műfajon belül. Gondolom, a fő motiváció a megélhetés, a végkicsengése pedig nagyjából az, hogy jó-jó, mi is szar zenét játszunk, de valójában ismerünk több akkordot is, hallanátok csak a jazz/jazz-rock/kamarazenekaromat.

A másik megközelítés a már befutott popzenészek, előadók próbálkozásai. Amikor már elég népszerűek, eljöhet az a pillanat, hogy szeretnének valami maradandót is alkotni a road-show-k és falunap-haknik rendszerén túl. Azt gondolják -nem alaptalanul-, hogy ismertségük ereje elbírja, hogy a számaikba gitárszóló kerüljön, vagy akár körülvegyék magukat az előző bekezdésben említett zenészekkel.

 

És akkor mi köze ennek a dalszövegíráshoz?

Mondhatni semmi, de azért mégis. A dalszövegre vágyó előadók elképzeléseit ugyanis így lehet legjobban összefoglalni: igényes pop. Az elvárás általában az, hogy a szöveg legyen könnyen érthető, szerethető, népszerű témájú, ugyanakkor "azért szóljon valamiről", legyen tartalma, mélysége is. Tehát a szakma vagy a kritikusok is elismerően szóljanak a dalról, de a 14 éves Józsika is élvezze, amikor pár pillanatra felnéz a szipus-zacskóból. Ez a szövegíró munkája; és nem is kevés.

Szólj hozzá!

Címkék: zene szöveg dalszöveg igényes pop dalszövegírás

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyespop.blog.hu/api/trackback/id/tr842252146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása