HTML

Igényes Pop

Több éves elfojtás után érlelődött meg bennem a vágy, hogy jó lenne már végre különböző dalszövegeket nagyképűen a sárban meghurcolni. Ezt most itt kiélem.

Friss topikok

  • SFinsider: Kösz az ajánlást! :) Amúgy szerintem pont arról szól a dal, hogy tartsunk meg valamit a gyermeki ... (2011.02.02. 13:55) A Hold Pannóniából
  • Igényes Pop: @Tomasz_a_gozmozdony: Kérlek, "hozd át" nekünk akkor! (2011.01.25. 13:46) Ákos benéz

HTML

Linkblog

Ákos benéz

2010.10.27. 12:40 Igényes Pop

Na, még egy kis közjáték, aztán tényleg Szenes Iván 2. jön. Csak ugye az utóbbi napokban több helyen is szó volt Ákos kalandjairól a torrentekkel, azután a torrentezők kalandjai következtek Ákossal. Persze lehet, hogy ez is a most megjelent lemez reklámkampányának a része. Szóval nem állhattam meg, hogy ne nézzem meg az egyik új dal klipjét. A Fénybe nézz címűt szúrtam ki magamnak.

Mielőtt belevágnék, mindenképpen érdemes átgondolni az utat, amíg egy dalból szövegkritika lesz. A költő ugye gondol valamit, aztán leír valamit, aztán az előadó elénekel valamit, aztán a hallgató meghall valamit. Ez így persze hülyén hangzik, de nem biztos, hogy amit a szövegíró gondol, azt is írja le, a szájhős úgy adja elő, és a végén a hallgató azt hallja, amit az említett szövegíró az elején gondolt. Ráadásul a fogyasztó nem lehet tisztában minden körülménnyel, ami a dal írásakor befolyásolta a szerzőt.
 
Amikor gimnazista voltam, akkor még úgy gondoltam, hogy nekem tudnom kell minden apró rezdülést, eseményt, hogy pontosan tudjam értelmezni az adott verset, regényt, festményt vagy barokk gyertyatartót. Aztán ez szerencsére elmúlt. Egyrészt, mert nem lehet minden alkotásról mindig mindent tudni, másrészt meg csak. Mert egy dal annyit jelent, amennyit belehallok, akár beleírta a költő, akár nem.
 
Térjünk a lényegre
A Fénybe nézz szövegének a szerkezete a megszokott Verse-Bridge-Refrén szálra van felfüzve, azonban a tagolás annyiban érdekes, hogy az első Verse rész 5 szakaszból áll. Rímmel jól ellátott a dal, hiszen az összes Verse rész belső rímekkel tarkított, ami szigorúvá, feszessé teszi ezeket a részeket. A Bridge dac-adsz rímpárja is szép, a kukacoskodó elemző talán csak a Refrén ragrímpárjába köthet bele (nem láttál-elbuktál).
 
A prozódiával sincs különösebb gond. Igaz, hogy a hosszú sorok is segítenek, de a figyelmes hallgatónak is csak egyszer botlik a dal. Méghozzá a Refrén "tudsz" szócskájánál, amin nincs hangsúly, pedig kéne, bár ez lehet, hogy csak feléneklési- és nem szöveghiba.
 
Jó-jó, de mivan benne?
Muzsika és líra összhangban van egymással: elszállós zenéhez elszállós szöveg. A tartalmat nézve azonban a kép már nem ilyen rózsás. Inkább rózsafüzéres, de ez még önmagában nem baj. Valahogy úgy érzem, hogy se íve, se bűze. Mintha arról akarna szólni, hogy van egy ember vagy egy egész emberiség, aki most éppen maga alatt van. Az író hozzá beszél, hogy keljen fel, mert szükség van rá. Ebben a talpraállásban segít neki az, „aki mindent lát”. Gondolom, istenről, esetleg a CIA-ról vagy a Google-ről lehet szó.
 
„Szétfolyt, ami rég volt
Mostanra senki sem értené”
 
Arra utal, hogy a főhős régi világa, ami bajba sodorta már a múltba vész.

„Kezdet, végzet
Egyik sem rejtély már”
 
Ez elég erős vallási utalás, jelzi, hogy aki elfogadja a tanításokat, annak nem kell olyan kérdéseken törni magát, hogy honnan jövünk, hová tartunk, mivégre van az ember a Földön, illetve, hogy mi van a világegyetemen túl. És azon túl? És azon túl?

„Nyersebb
Verset
Már nem dalolhatnál”
 
Itt talán arról a versről-dalról lehet szó, amit isten az emberben forralt, és a szöveg későbbi részében majd mindenki magával hord. Az, hogy nyersebb már nem lehetne, azt jelentheti, hogy ez az alap ige, minden igék alapanyaga. Viszont akkor azt nem értem, hogy ez a rész miért nem az „Új dalt forralt benned, aki mindent lát” után következik. Tartalmilag ugyanis odaillik, így azonban összetöri a Verse ívét.
 
Az első Bridge nem sikerült túl tartalmasra. Hitet tesz a hit mellett, annyira, hogy csak az létezik, illetve a dac, aminek érzésem szerintem legnagyobb erénye, hogy rímel az „adsz”-ra.
 
„A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz” pedig egy kellemes vallási-karitatív közhely, aminek nincs sok köze az eddigiekhez vagy a későbbiekhez, így teljesen súlytalan is marad.

Na, és akkor a Refrénben kell belenézni a fénybe, ami meglepő módon nemhogy elvakítana, hanem a legszebb dolog, ami csak létezik. Nehéz lesz, de, ha sikerül felállnod a dal elején említett mindentlátó segítségével, akkor a mennybe jutsz vagy sikeres leszel vagy csak simán boldog.
 
„Még bírnod kell
Nem felejtheted el
Hogy az a nyughatatlan szív
Lobog benned”
 
A Refrén második részénél megint az az érzésem, hogy valahogy ki kellett tölteni az üres szótagokat, a nyughatatlan szív nem tudom mit keres itt.
 
A második Verse rész maga a két verslábon járó közhelygyűjtemény, aminek a „vágy eléget” a csúcsa. A vágy szó már önmagában is közhely, ha pedig éget vagy eléget, akkor mindez a négyzeten.
 
A másodk Bridge ismét az ige, a hit kizárólagosságáról szól, nem ad hozzá sokat a dalhoz, bár egy Bridge esetében ez nem is feltétlenül szükséges.
 
Összességében tehát egy technikailag jól megírt, tartalmában azonban elég gyenge szöveggel van dolgunk. A klip alatt olvasható a teljes szöveg.
 
 
 
Fénybe nézz
 
Verse1
Ember, kelj fel
Tudod, hogy várnak Rád.

Új dalt forralt
Benned, aki mindent lát

Szétfolyt, ami rég volt,
Mostanra senki sem értené.

Kezdet, végzet,
Egyik sem rejtély már.

Nyersebb verset
Már nem dalolhatnál.

Bridge1
Nincsen más, csak a hit és a dac.
A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz.

Refrén
Mindig a fénybe nézz,
Mert szebbet még soha nem láttál.
Biztos a fénybe érsz,
Ha fel tudsz állni, mikor elbuktál.

Még bírnod kell,
Nem felejtheted el,
Hogy az a nyughatatlan szív
Lobog benned.

Verse2
Éltet a lélek,
De közben a vágy eléget.

A tenger egyszer elnyel,
De hagyj itt egy szép emléket.

Bridge2
Nincs is más, csak egyetlen dal,
Amit mindenhová hordasz magaddal.
 
Refrén
Mindig a fénybe nézz,
Mert szebbet még soha nem láttál.
Biztos a fénybe érsz,
Ha fel tudsz állni, mikor elbuktál.

Még bírnod kell,
Nem felejtheted el,
Hogy az a nyughatatlan szív
Lobog benned.
 
Kép forrása: akos.hu

40 komment

Címkék: kritika ákos szöveg dalszöveg igényes pop dalszövegírás fénybe nézz

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyespop.blog.hu/api/trackback/id/tr592402677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lencsés István 2010.11.01. 17:41:28

Örülnél ha ilyen szöveget tudnál írni :) ;)

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.01. 17:55:22

@Lencsés István:
Ebben tévedsz. Kifejezetten bosszantana, ha csak ennyire futná.

A kritikának ez amúgy sem előfeltétele. A színikritikusnak sem kell tudnia hitelesen megformálnia az összes szerepet, ahogy a sportújságíró sem biztos, hogy 30 méterről gólt tud rúgni a bal felsőbe.

Egyébként van valami konkrétan az írásomban, amivel nem értesz egyet? Mi az?

Roderich 2010.11.01. 20:47:48

@Lencsés István: Csatlakozom:) A fénybe nézz pedig, ha a kedves kritikusnak nem tűnt volna fel, nem egy vers, hanem egy dalszöveg (amelyik nem mellékesen a szerző többi alkotásával egyetemben a magyar könnyűzenében bizony párját ritkítja), és mint ilyenre nem nézhetünk verselemző szemmel. A dalszöveg sokkal könnyedebb műfaj, a verssel ellentétben például elbírja a közhelyeket is, ha azok el vannak találva, márpedig itt el vannak, mert mélyebb tartalmakat hordoznak. Ezen kívül az "elemzésedből" a Holt költők társaságából ismert "versminőségi grafikon" ugrik be. Ezzel csak egy gond van: ez a dalszöveg nem egy rímgyártó masina terméke, hanem egy hús-vér emberé. Lehet persze annak is szakértelemmel írni a sörről, aki még sosem kóstolta, csak az eredmény "kissé" mesterkélt és hiteltelen lesz :)

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.01. 21:17:46

@Roderich:
Nekem feltűnt, gondolom neked is, hogy az egész blog dalszövegekről szól. Nem versként elemzek.

Biztosan van olyan is, hogy a közhely megállja a helyét, de például a "vágy" és az "(el)éget" szókapcsolat a magyar popzene történetének egyik legtöbbet használt és legsemmitmondóbb közhelye. Ákos helyében tartózkodnék tőle.

Én sem "vágyom", hogy gépek írják a dalszövegeket, lehet, hogy akkor még több "éget a vágy" sorral találkoznánk:)

A sörös példád kicsit sántít, mert akkor lenne megfeleltethető a szövegkritikának, ha nem hallgattam volna meg, nem olvastam volna el a dalt. Én azt mondom ugyanis, hogy nem kell valakinek jó sörfőzőnek lennie ahhoz, hogy kimondhassa, hogy az adott sör jó vagy rossz. A kóstolás természetes:)

tóthrét 2010.11.01. 21:32:56

@Roderich: @Lencsés István: Végre valaki megírja hogy Ákos szövegei szarok, dobálózik a közhelyekkel meg a nagymisztikus lózungokkal de közben meg nem jelentenek semmit.
Ti meg szerintem vakon szeretitek Ákost és bármit ír, az csodás nektek.

Roderich 2010.11.01. 21:43:27

@Igényes Pop: Pilinszky költői nyelve pl. azért érdekes, mert olyan közhelyes képeket, mint Hold, csillagok újra fel tudott használni, mégpedig egészen eredeti és meghökkentő módon. Na most rátérve a dalszövegekre - ha a "vágy eléget" Ákosnál is egy rózsaszínű, nyálas vinnyogás lenne, azt mondanám, igazad van. De itt sokkal többről van szó.
Egy vers/dalszöveg meg nem attól lesz jó, hogy milyen magas értéket ér el a grafikonon (x tengely:forma, y tengely: tartalom, mondanivaló). Elsősorban attól lesz jó, hogy eredeti, meghökkentő és hiteles. Na most ha ez megvan, akkor már nem lehet arról beszélni, hogy a sör jó-e vagy sem, csak arról, hogy nekem személy szerint ízlik-e vagy sem:) Ákos legtöbb szövege ezen a szinten van.

Ja, és azon is érdemes elgondolkodni, hogy a színészeket nem a "szakértő" színikritikusok tanítják a mesterségükre, meg a focistákat sem a sportújságírók. Kivéve persze, ha az újságíró korábban focista volt:)

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.01. 22:15:46

@tóthrét:
Kösz a támogatást, kezdtem azt hinni, hogy csak Ákos rajongók járnak ide:)

De nem írtam azt, hogy Ákos szövegei általában rosszak, konkrétan egy dalszöveget illettem kritikával.

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.01. 22:35:51

@Roderich:
Nem értem, miért hozod ide Pilinszkyt, amikor első hozzászólásodban éppen azt sérelmezted, hogy itt dalszövegrő van szó, nem versről.

Ezt a grafikonosdit sem értem. Te dobod be, hogy téged arra emlékeztet, aztán újra ezen lovagolsz, mintha én az alapján elemeznék, pedig nem. Ez a te rögeszméd, én a saját, szubjektív értékeim alapján értékelek.

Ez a szöveg amúgy nem túl eredeti, nem is nagyon meghökkentő.

Arról pedig -úgy látom- nem érdemes veled vitatkozni, hogy ki veheti a bátorságot magának, hogy valamit elemezzen vagy kritizáljon, mert nem érted vagy nem akarod érteni a lényeget. Mit számít, hogy ki tanítja a színészeket vagy a sportolókat? Mit számít, hogy valaki tud-e sört főzni? Az számít, hogy valaki észreveszi-e, hogy vizezik a sört, ripacs a színész, lusta a focista.

Roderich 2010.11.01. 22:50:49

@Igényes Pop: "Összességében tehát egy technikailag jól megírt, tartalmában azonban elég gyenge szöveggel van dolgunk." Kb. ebből jött a grafikon ötlet. A kritika kritikája meg abból, hogy meg akarod mondani a tutit, de biztosan csak egyvalamit állíthatunk: Neked nem tetszik a szöveg. Az indoklásod viszont hiteltelen.
Meg amúgy sem értem, mi értelme van egy dalszöveget vers gyanánt elemezni, amikor az elválaszthatatlan a zenétől, a daltól? No mindegy, nem kínozlak tovább sem Téged, sem magamat, további jó szórakozást!

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.01. 23:03:48

"Lejár az időnk, akárcsak ez a ritmusszekvencia."
Na itt kezdődik a dalszöveg.

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.11.01. 23:15:51

Én egyetértek a "szakkomentárral".
Ez a dal nem sikerült úgy, ahogy a többi Ákos szám. Sok commentet és elragadtatást olvastam az új számról, de nem éreztem azt, amit Ákos régebbi szövegeiben kihallottam
A clip sem volt számomra az a nagy durranás.
Szóval ez nem az a szám lesz, ami a toplista elejére kerül.

Mondjuk a Szinbád dala nagyon tetszett, de mondanivalójában ez az album talán egy új fejezet. Meg kellene hallgatni az albumot.

Igényes pop, kitartás, Ákos is azt mondta, hogy ha valaki nem úgy gondolja, ahogy ő, az nem érdekli.

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.02. 07:30:06

@Roderich:
A "technikailag jól megírt" annyit tesz, hogy a kötelező elemeket jól elvégezte, a rímek jók, a prozódia megfelelő. Ezt azért kell hangsúlyozni,mert ennek sok magyar sláger még ennek sem tesz eleget. A tartalma pedig valóban nem tetszik. Igen, meg akarom mondani a tutit és a frankót is: erről szól ez az oldal. Szerencsére nem kötelező egyetérteni a véleményemmel. Erről is szól.

Ezt a vers dolgot pedig kérlek, felejtsd végre el. Nem versként elemeztem a szöveget, mert az, ahogy te is írod, elválaszthatatlan a zenétől. A megfelelő prozódia például azt jelenti, hogy a szöveg jó illeszkedik a dallamra,

Jobban örültem volna egyébként, hogyha hozzászólásaidban inkább az általam leírtak tartalmába kötsz bele, mint annak, hogy a kritikához való jogomat vitatod.

Furcsákat írsz, de nem volt kínzás érzésem:) Neked is szép napot!

Roderich 2010.11.02. 11:41:48

@Igényes Pop: "Jobban örültem volna egyébként, hogyha hozzászólásaidban inkább az általam leírtak tartalmába kötsz bele, mint annak, hogy a kritikához való jogomat vitatod." Hát szerintem abba kötöttem bele... Az hogy vitattam a kritikád hitelességét (nem az ahhoz való jogodat), csupán ennek következménye volt. Egy dalszövegnek meg szerintem egyáltalán nem kell, hogy "kötelező elemei" legyenek, nem attól lesz jó. Van egy nagyon régi Bonanza-szám, A félelem II., se rímek, se ritmus, Ákos egyszerűen elmondja a szöveget, mégis nagyon üt.
Egy példa arra, hogy a szöveg elválaszthatatlan a zenétől: a Majom a ketrecben c. szám - teljesen más hangulata van és más mellékjelentéseket hordoz az eredeti változat és az Andante-verzió (de még a 40+verzió is), pedig csak a zene változik, a szöveg marad...

Persze lehet ezt úgyis csinálni, hogy na most jól beszólok, mert rohadtul értek hozzá, vagy úgy, hogy nekem nem tetszik, mert közhelyesnek találom, persze lehet csak nem látom meg a sorok között rejtező mélyebb tartalmakat, ezért várom a hozzászólásokat. Nyilván az előbbi hozzáállás a "frankóbb".

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.02. 12:10:24

@Roderich:
A kötelező elemek nem azt jelentik, hogy mindenképpen kell rím. Ahogy te is írod, előfordul olyan, hogy nem ír a szerző rímet. Ebben az esetben azonban Ákos akart rímet írni, sikerült is neki. Ezért írtam, hogy azzal minden rendben volt. Sőt a belső rímeket általában kifejezetten szeretem. Sok popdalnál azonban hiába van meg a szándék a rímre, mégsem sikerül jól. Ők nem hozzák a kötelezőt. Hasonló igaz a prozódiára is.

És igen, egy dalszöveg tényleg nem attól lesz jó, hogy a kötelezőt hozza. Mert az az alap csak. A tartalom, a mondanivaló, a megfogalmazás stb. a lényeg, attól lesz igazán jó. Ákosnak ez a dalszövege számomra itt bukik el. Általános igazságok, általános szófordulatokkal. A sorok között sorközök vannak:)

Nem a "jól beszólásról" van szó (akkor elegendő lett volna hozzászólásokat írnom Ákos rajongói oldalakra:)). Én viszont fogtam egy aktuális Ákos dalt, meghallgattam, többször átolvastam, részletesen véleményeztem. Ha tetszett volna, azt is leírtam volna. De nem tetszett. Lehet, hogy a következő Ákos dal tetszeni fog, ki tudja.

A tartalmi, érdemi részekről szívesen vitatkozom, de a hitelességemet kérlek, ne kérdőjelezd meg, nem hiszem, hogy adtam volna rá okot.

borztej 2010.11.02. 14:22:38

én személy szerint nagyon kedvelem Ákos eddigi munkásságát, de ez a dal, sőt szerintem majdnem az egész album iszonyat közhelyesre sikerült. a rímek meg sok esetben nyögvenyelős kínrímek lettek.
szal sajnos egyet kell értsek a posztolóval

Baloo27 2010.11.02. 14:38:55

Szerintem ennek a cikknek annyi az értelme, mint a szerző által "bridge" titulussal ellátott sorokról alkotott véleménye: "nem ad hozzá sokat..."

Csak, hogy tisztán lássunk.
Amit a kedves blogger "bridge"-nek titulál, valójában "pre chorus" az általános megjelölésben. Vagyis, a chorus/refrén felvezetője.
A bridge, mint a neve is jelenit: híd.
Hogy érthető legyen, íme egy olyan dal, amiben értelmezhető a dolog:
Alig hitted...
Vers1: Zajlik a sok kis játszma...
Vers2: Hazudnak megfontoltan...
refr: Alig hitted, hogy egyszer...
Bridge: Annyi mindenről álmodtál...
refr: Alig hitted, hogy egyszer...

üdv,
B.

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.02. 15:22:52

@Baloo27:
A bridge vagy pre-chorus kérdés azért nem ennyire egyértelmű. Az általad írtak mellett elfogadott a "pre-chorus" helyett a "(transition) bridge", a "bridge" helyett pedig a "middle eight" jelölés is (függetlenül attól, hogy milyen hosszú az adott rész). Olyan vélemény is van, hogy a "pre-chorus" is csak egyfajta "bridge", csak éppen a verse és a refrén között képez hidat.

Ennek ellenére köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet, lehet, hogy inkább ezt a rendszert fogom használni, mert közérthetőbb.

Lencsés István 2010.11.05. 13:39:58

@Igényes Pop: Igen azzal nem értek egyet ( még 1szer leírom a gyengébbek kedvéért de többször nem .... ) hogy ha tudtál ilyen szöveget írni akkor kritizálj . Ennyi .

Lencsés István 2010.11.05. 13:41:31

@tóthrét: Na erre tényleg nem tudok mit kommentelni , ha szerinted nem jelentenek semmit a szövegei akkor nincs miről " beszélgetni " ....

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.05. 17:29:03

@Lencsés István:
Hát konkrét tartalmi ellenvéleményt nem sikerült megfogalmaznod. Sajnálom.

Bár a kritika szempontjából teljesen lényegtelen, hogy tudok-e ilyen színvonalú szöveget írni, de te honnan tudod, hogy nem tudok?

Sajnos más dimenzióban mozogsz azzal kapcsolatban is, hogy ki az, aki veheti a bátorságot, hogy kritikát fogalmazzon meg bármiről, és ki nem. Okulásul azért álljon itt egy képzeletbeli éttermi történet:

Vendég (akár te is lehetsz): Pincér, ez a homár el van sózva, és nem is tűnik túl frissnek! Mondja meg a szakácsnak, hogy egy ilyen színvonalú étteremnek ez szégyen!

Pincér: Máris közlöm a szakáccsal, uram.

Néhány perc múlva:

Pincér: Uram, megmondtam a szakácsnak. Azt mondta, hogy akkor pofázzon bele, ha tud ilyen homárt főzni.

Lencsés István 2010.11.05. 17:47:30

@Igényes Pop: Sportkommentátor vagyok és csak így formálhatok véleményt sportról mert egyébként nem lehetett volna ez a munkám ....

Az éttermi történedhez meg annyit hogy az már régen rossz ha nem friss homárt szolgálnak fel ....

Ha tudnál ilyen szöveget írni mint Ákos nem írtál volna ilyen " kritikát " ....

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.05. 22:35:13

@Lencsés István:
Tényleg ne haragudj, de mindent összekeversz. Sportkommentátornak tartod magad. Az általad is jegyzett kézilabdás oldalon például ezt írod egy meccsről:
"Ami kis csalódást okozott számomra, hogy a játékvezetők teljesítménye nem nőtt fel a csapatokéhoz, a mérkőzés rangjához."
A velem szemben támasztott mércéd alapján csak akkor írhatnál le ilyet, ha te jobban vezetted volna a meccset.
Az én mércém szerint viszont nyugodtan leírhatod. Ahhoz ugyanis, hogy egy mérkőzést értékelj, nem feltétel, hogy profi bíró legyél, kapusként képes legyél kivédeni az ellenfél szemét is, vagy minden cundered bepörögjön a kapuba.

Az éttermes példánál nem a homár frissességén volt a hangsúly:) Ezt is gondold át újra.

Fogalmad sincs, milyen dalszöveget írnék. A kritika szempontjából egyébként sem lényeges. Többre jutnál személyeskedés és rózsaszín Ákos-szemüveg nélkül.

Annyira örültem volna, ha írsz valami érdemit is. Azt, hogy mit mond neked a dal, szerinted miért nem törik meg a Verse íve az 5. versszaknál vagy a "dac" mire utal.

Jó hétvégét!

Lencsés István 2010.11.06. 12:33:44

@Igényes Pop: Véleményt bárki írhat ,de kritikát csak az aki ért is hozzá és nem valami mezei ember .... -.-'
Én sportkommentátor vagyok te meg szerintem nem vagy dalszövegíró ....
Ha már példálózol olyannal tedd aminél minden szó fontos .... -.-'
Én személyeskedek ? :D Amikor te hiszed azt hogy én rózsazsín Ákos szemüvegen keresztül látom a dolgokat ? :D na azt hiszem ennyit rólad .... te nagy " kritikus " :D A kérdéseidre meg nem reagálok mert ha nem érted a Dal - t az nem az én problémám ....

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.11.06. 15:12:03

@Lencsés István:
Úgy érzem, nincs tovább. Megpróbáltam érdemi mederbe terelni a veled folytatott vitát, de elbuktam. Sajnálom az elvesztegetett betűimet. Bár ha néhány év múlva érettebb fejjel visszaolvasod, és okulsz belőlük, akkor talán mégsem volt hiába. Erre most nincs remény.

Most mennem kell koszorút fonni a holnapi megemlékezésre. Csak tudnám, hol találok manapság egy méretes Lenin szobrot:)

Lencsés István 2010.11.06. 15:23:12

@Igényes Pop: Ha szerinted ez vita volt akkor tényleg nincs miről " beszélgetni " .... :D

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.06. 16:40:48

@Roderich: "amelyik nem mellékesen a szerző többi alkotásával egyetemben a magyar könnyűzenében bizony párját ritkítja"

Az ilyen tévhitek eloszlatása végett kellene legalizálni a fájlcserét és ledózerolni az összes rádiószékházat.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.06. 16:51:32

@Lencsés István: Ugye mellékállásban koleszos nevelőtanár vagy? Mert akkor tökéletesen megfelelnél a "ex-médiaszakos fazon elégséges diplomával próbál boldogulni az életben" sztereotípiának.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.06. 21:57:29

@Lencsés István: "Véleményt bárki írhat ,de kritikát csak az aki ért is hozzá és nem valami mezei ember .... -.-'
Én sportkommentátor vagyok te meg szerintem nem vagy dalszövegíró ...."

Egy nyilvánvaló analógia teljes félreértése + kérdésre azzal reagálni, hogy "kérdezett valaki" = a funkcionális analfabétizmus elég súlyos esete

Lencsés István 2010.11.06. 22:28:16

@Bokortalan Lajtalan: Nem gondolod hogy " kicsit " bátor vagy hogy név nélkül ilyeneket írogatsz ?

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.06. 22:43:48

@Lencsés István: "Aki ismer az tudja milyen vagyok,aki nem ismer de megakar ismerni az tegye meg,aki meg nem ismer annak jobb. :D"

Nem gondolod, hogy ilyeneket közösségi oldalakra irkálni cseppet sem eredeti? Kérlek erre is válaszolj valamit, roppant szórakoztatóak az erőltetett "szellemeskedéseid".

Lencsés István 2010.11.07. 09:44:07

@Bokortalan Lajtalan: Hiteltelen vagy mert nem vállalod a neved . Ennyi ... Ezek után nincs miről kommunikálni veled ....

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.07. 10:56:37

@Lencsés István: miért, ha tudnád a nevem, attól miért lenne jobb neked? Neked nem az érv számít, hanem az, hogy ki mondja? Akkor még gázabb figura lehetsz, mint eddig gondoltam. Egyébként meg itt a bloghun a userek kb 99.9%-a nicknéven van fenn, ha neked az itteni felhasználók elsöprő többsége hiteltelen, akkor miért jössz ide észtet osztani?

Lencsés István 2010.11.07. 11:33:07

@Bokortalan Lajtalan: Nem tudsz olvasni látom .... Na de gyengébbek kedvéért segítek .... De többször nem írom le csak kétszer de azt is csak a gyengébbek kedvéért az az miattad . Tessék : nincs miről kommunikálni veled ....
Remélem most már el tudod olvasni . Érthető voltam ugye ? Na jó még rásegítek .... Fáj az igaz ezért kommentelsz még mindig arra amit írok . Én ugyanis amikor látom hogy valaki iq nukus ( mint te ) akkor utána nem erőltetem a " beszélgetést " mert olyanokkal nem " beszélgetek " aki szint alatt van . Ez most jött el . Üdv .

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.11.07. 15:36:18

@Lencsés István: Tudok olvasni, és veled ellentétben értelmezni is tudom az olvasottakat, bár a te mondatszerkezeteid és gondolatmeneteid elég kaotikusak. Mi több, ismerem és betartom a magyar helyesírás szabályait is, ami rólad dettó nem mondható el. Az más tészta, hogy ignorálom bizonyos kitérő stratégiáidat ("nem beszélgetek veled, mert hüje vagy, én meg okos, és én megmondtam a tutit neked meg csak az igasság fály!!!!"), de ez csak azért van, mert elszánt humanista vagyok, és él bennem az illúzió, hogy rá lehet ébreszteni valakit a saját baromságaira. Vagy legalább le lehet ásni a sötét elméje legmélyére, hogy felszínre hozza az igazi, legsötétebb énjét, és a többiek lássák, milyennek nem menő lenni.

Roderich 2010.11.10. 00:57:29

@Bokortalan Lajtalan: Ez miért tévhit? Amúgy meg nem szoktam rádiót hallgatni, ha ez számít valamit...

somogyi23 2010.12.11. 19:04:58

Szerintem a dal arról szól, hogy saját magát biztatja kitartásra és dalírásra. Ezzel magyarázható a refrén második fele, hiszen a "nyughatatlan szív", az ami minden normális dalszerzőben benne van, hogy akar valamit adni a hallgatóknak.
Állítólag Ákos nyilatkozta, hogy akkor írta ezt a dalt, amikor alkotói válságban volt.

Persze vannak benne olyan részek, amik még homályosak de ahogy hallgatom sokszor, egyre több minden lesz világos.

Banano 2010.12.11. 22:23:33

A kritikával teljesen egyet értek. Viszont a gyerekes vita a kommentekben, igencsak lehúzza az egész bejegyzés színvonalát.

Nem mellesleg roppant szemét dolog kihasználni a névtelenséget, és pont ezzel viszatámadni. Nem érzed unfair-nek a dolgot, kedves kritikus? Lehet nem csak zenéket kellene elbírálnod, de tükörbe is nézhetnél néha. Habár úgy néz ki a zenei érzéked rendben van, és a magyar helyesírás szabályait is betéve tudod, az erkölcsöd mégis többet árul el rólad, amit a bizonyítványodból megtudhatnánk. Kérlek ne válaszolj, úgy sem jövök többet errefelé többet. Csak gondolkozz el a dolgon.

A kritika teljesen jó.

Üdv.: F. A.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.01.25. 13:29:35

asszem a posztolonak "nem jott at" a dal. Akkor meg nem kene eroltetni a kritizalast, szerintem...
süti beállítások módosítása