HTML

Igényes Pop

Több éves elfojtás után érlelődött meg bennem a vágy, hogy jó lenne már végre különböző dalszövegeket nagyképűen a sárban meghurcolni. Ezt most itt kiélem.

Friss topikok

  • SFinsider: Kösz az ajánlást! :) Amúgy szerintem pont arról szól a dal, hogy tartsunk meg valamit a gyermeki ... (2011.02.02. 13:55) A Hold Pannóniából
  • Igényes Pop: @Tomasz_a_gozmozdony: Kérlek, "hozd át" nekünk akkor! (2011.01.25. 13:46) Ákos benéz

HTML

Linkblog

A Hold Pannóniából

2011.01.20. 06:36 Igényes Pop

Fotó:Paulo Miguel Oliveira Santos

Na, egy kis halogatás után újra itt. De hogy ne legyen annyira szép, mégsem az ígért Szenes Iván folytatás következik. A boncasztal mai vendégét egy bíztató e-mail szerzőjének ajánlom. Mivel a levél írója sci-fi szerző is, gondoltam kedveskedek neki valami földönkívüli témával. 

 
Először az UFO együttes Szerelemdoktor című számára gondoltam:
 
„Gyere szerelemdoktor gyógyítsd meg a szívem,
A beteged lettem, mindenem lángra gyúl.
Óh, doktor úr!
Ne hagyj itt ártatlanul!”
 
…” Dibi-dob a szíved, na mond mi a vágya.
Ding-dong döng ez a ház”.
 
De aztán inkább mégse.
 
Úgyhogy inkább egy Holddal kapcsolatos dalt választottam. Az is eléggé földönkívüli. A Hold amúgy népszerű szereplő, teli van vele a zeneirodalom. Egyszer fényesen ragyog, máskor benéz az ablakon vagy éppen reszket a tó vizén. Biztos fél.
 
De most nem ezekről a dalokról, hanem egy másik klasszikusról lesz szó. A dal címe lehetne akár tudományos állítás is, bár annak elég fantasztikus lenne. Igen, Demjén Ferenc Sajtból van a Hold című slágere vár most ránk. Nézzük, mit látunk elsőre és mi van a dal árnyékos oldalán.
 
Ha a szerkezetét nézzük a szövegnek, akkor egy hosszabb verse részt követő pre-chorus majd refrén után egy rövidebb verse résszel induló második felvonás következik, ami a végére megállíthatatlan refrénárrá változik.
 
A prozódia nem hagy kívánnivalót maga után, a rímekkel azonban nem vagyok teljesen kibékülve. Érdekes, hogy bár a rímképlet elég vegyes és következetlen (hol keresztrím, hol bokorrím-szerű vagy éppen ölelkező), ezt mégsem érzem zavarónak. Sőt, talán még lazít is a zenéből adódóan feszes, helyenként monoton ismétlődő sorokon. A ragrím viszont nekem kicsit sok (élek-félek, iskolát-csodát-kisbabát stb.). Azért összességében valahogy mégsem rossz.
 
És akkor most jön, hogy miről is szól ez a furcsa dal. Álljunk is meg egy pillanatra a Holdon. Ahogy a művelt angol is mondaná.
 
Hiába hallottam a számot talán több száz alkalommal, a refrénen túl nem sok maradt meg bennem. Így arra a kérdésre, hogy mit akarhat a szövegíró, eddig azt mondtam volna, hogy biztos csak valami delíriumos álom foszlányainak összefűzéséről lehet szó. A központi elem a Hold, amit az árokparton hanyattfekvő ember leginkább láthat. És valóban, akár még valami hasonlót is beleláthatunk szövegbe.
 
 

 
Ha akarok, akkor egyfajta rendszerkritikát is kiérezhetek. Mondjuk, nem akarok, de ha mégis, akkor mondhatom, hogy az 1974 körül született dalban egy olyan ember szólal meg, aki már a szocializmusban nőtt fel, a materialista világnézet szerinti nevelést kapta, tisztában van mindennel, amit elvárnak tőle. Ha viszont egymaga marad este a gondolataival, akkor inkább hisz a saját érzéseinek, mint bármilyen külső információnak.
 
Rendszer ide vagy oda, a refrén önmagában is kifejezhet egyfajta lázadást. Vannak egyfelől a makacsnak tűnő tények, hogy a Hold az mindenféle ásványból áll, ráadásul már volt is néhány ember, aki odament, hogy közelről megnézze, és mielőtt meghal, Holddá nyilvánítsa. A főhős azonban nem volt ott, sőt, leírja, hogy nem is fog a Holdra menni. Ha felnéz, a Hold olyan, mint egy sajt. Tehát neki sajtból van, bárki bármit mond. Egyébként Demjén Ferenc tényleg nem volt tagja egyetlen ismert Hold expedíciónak azóta sem. Hogy megjósolta! 
 
Ha még jobban elvonatkoztatok, akkor olyan filozófiai kérdésekhez is eljuthatunk, mint hogy mi számít többet: a tények vagy az, hogy miként éli meg az ember a körülötte zajló eseményeket. És végül is ez a dalok egyik fő kérdése is. Mi a fontosabb: az, hogy mit gondolt bele a dalba a szerző vagy az, hogy mit mond a dal a hallgatónak? Sőt, lehet, hogy a dalszöveg már nem is a fő kérdés lesz, hanem csak az apropó.
 
 
Demjén Ferenc: Sajtból van a Hold
 
Verse1
Bár én is a Földön élek,
És engem sem ringattak angyalok,
Már az ördögöktől se félek,
És néha könyvet is olvasok.
 
De nem csak tündérmeséket,
Mert én is kijártam az iskolát,
És az se jelentett nagy csodát,
Hogy nem a gólya hozza a kisbabát.
 
De ha éjjel az égre nézek,
Nekem mondhatjátok a híreket,
Hogy az ember a Holdra érkezett,
Olyan biztos az, amit érzek,
 
Pre-chorus
Mert ha éjjel a Holdról énekelek,
Velem sír a sok éhes kutyagyerek,
Mi együtt mondjuk el mindenkinek:
 
Refrén:
Mégis sajtból van a Hold, sajtból van a Hold,
Sajtból van a Hold, sajtból van a Hold.
 
Verse2
Bár én is a Földön élek,
És a Holdra, tudom, soha nem megyek,
De ha éjjel az égre nézek,
Nekem mondhatjátok a híreket,
És már sok mindenben nem hiszek
Csak az a biztos, amit érzek
 
Pre-chorus
Mert ha éjjel a Holdról énekelek,
Velem sír a sok éhes kutyagyerek,
Mi együtt mondjuk el mindenkinek:
 
Refrén:
Mégis sajtból van a Hold, sajtból van a Hold,
Sajtból van a Hold, sajtból van a Hold.
 
 

1 komment

Címkék: zene kritika demjén ferenc szöveg dalszöveg igényes pop dalszövegírás sajtból van a hold

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyespop.blog.hu/api/trackback/id/tr592599397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SFinsider 2011.02.02. 13:55:46

Kösz az ajánlást! :)

Amúgy szerintem pont arról szól a dal, hogy tartsunk meg valamit a gyermeki ártatlan hitből. Ehhez tökéletesen kapcsolódik a játékos dallam, a "csakazértis" hangulata könnyen átjön.

De azért Demjéntől még mindig az Iskolatáska viszi a prímet... abban szerepel ez a sor, ami hasonlít e dal üzenetéhez: "Az eszem helyett jobb, ha a szív vezet."
süti beállítások módosítása